webeffective.nl

Een UTP kabel is echt nodig voor je thuisnetwerk

utp kabel

Als je een thuisnetwerk gaat aanleggen, of gewoon een computer aanschaft en deze wilt aansluiten, dan heb je een UTP kabel nodig. Een UTP kabel zorgt ervoor dat je de computer kunt aansluiten op de routers en switches. Een UTP kabel kan, omdat de aders om elkaar heen gedraaid zijn, ontzettend lang zijn zonder dat je verlies van snelheid of kwaliteit ervaart. Zelfs met lengtes van meer dan 100 meter functioneert zo’n kabel nog prima. Wanneer je een kabel voor op je werk wilt, dan heb je meer aan een FTP kabel of een S/FTP kabel. Hieronder zal ik je uitleggen hoe het zit.

Het verschil tussen een UTP kabel en een FTP kabel

De UTP kabel is een niet beschermde kabel. Deze is dus niet afgeschermd door een laagje aluminium onder het kunststof. De FTP kabel is dat wel. Daarom is de laatstgenoemde kabel beter geschikt om te gebruiken in een omgeving waar deze tegen een stootje moet kunnen. Het is niet nodig om voor thuis een (duurdere) FTP kabel aan te schaffen. Doordat de aders van de UTP om elkaar heen gedraaid zijn, is de kwaliteit alsnog helemaal prima, ook zonder bescherming.

Het grootste voordeel van een UTP kabel

Het allergrootste voordeel van een UTP kabel is dat deze vele malen goedkoper is dan bijvoorbeeld COAX kabel of de optische variant. Ook kan je deze kabel gewoon per meter van de rol bestellen en er zelf de pluggen op maken. Je weet dan zeker dat alles past en zal werken zoals jij dat wilt. Het is wel belangrijk dat je kiest voor UTP met een koperen kern. Deze is vele malen beter dan die met een aluminium kern. Dat is beter voor je signaaloverdracht en je kunt dan met hogere snelheid data verzenden en ontvangen.

Kies ik voor een UTP kabel met een stugge of een soepele kern?

Een UTP kabel met een stugge kern is niet lastiger te buigen dan een met een soepele kern. Die met een stugge kern bestaat, zoals je ziet wanneer je ‘m stript, uit één koperdraad, hierdoor is deze UTP kabel erg geschikt om bijvoorbeeld vanuit een wandcontactdoos te gebruiken. Een soepele kabel (met een bosje koperhaar als je ‘m stript) is meer geschikt voor aansluitingen tussen computers onderling. Wanneer je op bovenstaande site ook een wandcontactdoos koopt, heb je dat probleem niet, deze zijn geschikt voor allebei de soorten kabel, soepel of stug.

Mobiele versie afsluiten