Wie een beetje bekend is met computers, weet dat er al SSD’s bestaan. Dat zijn Solid State Drives, een soort vorm van harde schijf die niet meer ronddraait zoals de klassieke harde schijf. Met een SSD is je computer veel sneller dan met een normale harde schijf. Echter is er recentelijk een nog nieuwere speler op de markt gekomen: de M.2 SSD. Met de M.2 SSD ben je nóg effectiever op je PC. Hij is nog vele malen sneller dan een normale SSD. Waarom zou je nou een M.2 SSD moeten nemen? Ik leg het uit in deze blog.

Hoeveel sneller is een M.2 SSD precies?

Samsung kwam met het innovatieve idee voor de M.2 SSD. Inmiddels is het gek om te bedenken dat het ooit anders heeft gewerkt. Een reguliere SSD was al snel maar werkte via de SATA verbinding. Dat is dezelfde verbinding als een harde schijf met een kabel, maar de verbinding zelf heeft een maximaal limiet voor data. Je kunt dus niet sneller gaan dan 550 MB per seconde. Denk aan een weg binnen de bebouwde kom met een snelheidslimiet van 30 in plaats van 50. De M.2 SSD zet je direct op je moederbord als een soort chip. Hij omzeilt deze datarestrictie. De M.2 SSD kan 3500 MB per seconde verplaatsen. Een gigantische verbetering ten opzichte van andere schijven.

Waarom is opslagruimte belangrijk?

Wat een harde schijf of opslagruimte doet is bestanden opslaan en programma’s opslaan. Al is je CPU nog zo snel, als je harde schijf vol zit starten je programma’s niet goed meer en wordt je hele computer langzaam. Het is daarom van belang om op je harde schijven (of SSD’s) nog ruimte over te houden. Een computer wordt meestal niet langzamer vanwege verouderde hardware, maar puur omdat de schijven te vol zijn geraakt met documenten en programa’s. Je kunt dit controleren door naar Mijn Computer te gaan en dan zie je al of je opslagruimte blauw is (goed) of rood (slecht).

Het combineren van schijven

Om je computer snel te houden kun je het beste een grote harde schijf nemen, en daarnaast een M.2 SSD. Een die we kunnen aanraden is de Kingston SSD. Op de M.2 SSD zet je alleen je allerbelangrijkste programma’s. Op deze manier heb je ruimte zodat je computer niet alsnog langzaam wordt, en heb je de voordelen van een M.2 SSD. Het is het handigst op deze manier omdat je op zo’n kaartje niet bijzonder veel kwijt kunt, en je wil dus niet dat de bovenstaande alinea jou overkomt.