Brand komt nog steeds veel voor in Nederland. Gelukkig zijn het aantal branden door de jaren heen wel sterk afgenomen. Dat komt omdat gebouwen gemaakt zijn van betere materialen en er meer aandacht wordt besteedt aan brandveiligheid. Om brand efficiënt te bestrijden zijn er drie dingen nodig. In de eerste plaats moeten brandgevaarlijke situaties worden voorkomen. Preventie is immers veel effectiever dan bestrijding. In de tweede plaats moet de schade beperkt worden gehouden. Dat doe je door op een efficiënte manier te blussen. Ten derde is het voorkomen van slachtoffers een belangrijk onderdeel.

Het opmerken van brandgevaarlijke situaties

Bij de cursussen van G4s wordt er specifiek aandacht besteed aan het herkennen van situaties die tot brand kunnen leiden. Dat is natuurlijk sterk afhankelijk van waar je werkt. In sommige werkomgevingen wordt er erg veel aandacht besteed aan het voorkomen van brand. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan laboratoria en fabrieken. Maar ook op kantoren kunnen brandgevaarlijke situaties zich voordoen.

Het blussen van een brand

Een brand blussen die je niet zomaar even. Je moet leren hoe je om moet gaan met een brandblusser. Bovendien is het nog niet zo makkelijk om in een noodsituatie het hoofd koel te houden. Bij de brandweertrainingen van G4s leer je in speciale trainingssituaties hoe je brand moet blussen en rustig kunt blijven.

Het evacueren van een gebouw

Materiële schade is niet wenselijk, maar het redden van mensenlevens is toch wel even wat belangrijker. Als er brand uitbreekt moeten daarom alle aanwezigen zo snel mogelijk worden geëvacueerd. Dat doe je door goed te communiceren en te weten hoe de vluchtroutes lopen. Als hulpverlener weet je dit als geen ander. Je fungeert als coach die mensen de weg wijst. Hoe sneller het gebouw leeg is, hoe beter. Samen met andere hulpverleners zorg jij er zo voor dat iedereen zo snel mogelijk binnen veiligheid is.